• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Sztuka baristów: jak robić idealną kawę?

Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem przemiany materii, jaki pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, aby oswobodzić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, który zostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest pomiędzy 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry między 16 a 18 procent. Najczęstszym metodą w celu uzgodnienia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki wrzenia – dowiedz się znacznie więcej na domenie internetowej wina. Wina posiadają do tego niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one prostolinijnym wynikiem fermentacji, lecz hydrolizy pektyn (odkrywających się w skórce winogrona) za wsparciem działania enzymów. Bo pektyna znajduje się bardziej w skórce niż w soku, białe wina zawierają dużo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych wypadkach się podgrzewa sok, aby usunąć tą zawartość metylową, choć w takiej ilości nie jest ona szkodliwa dla organizmu ludzkiego.

1. Wejdź

2. Przeglądaj

3. Czytaj dalej

4. Znajdź więcej

5. Kliknij Porady dotyczące radzenia sobie z trudnymi emocjami.

Categories: Motoryzacja

Comments are closed.